Wanneer je thuis (of op een andere plaats) aan yoga wil doen zal je kunnen vaststellen dat je in eerste instantie een bepaalde yoga mat zal moeten aanschaffen. In eerste instantie maken veel mensen de fout om gewoon te kiezen voor een standaard matje welke ze voor slechts een paar euro bij bijvoorbeeld de Action kunnen kopen. Al snel zal in dat geval echter duidelijk worden dat een dergelijke mat de vooropgestelde verwachtingen niet zal weten in te lossen. Dit is het gevolg van het feit dat zo’n yoga mat in de praktijk nauwelijks grip biedt, iets wat je uiteraard wel nodig hebt tijdens het beoefenen van yoga. Wil jij wel met zekerheid een optimale yoga mat kunnen bestellen? Hou dan rekening met de onderstaande informatie!

Waarom is een goede yoga mat kopen zo belangrijk?

Allereerst willen we nog eens het belang benadrukken van het kopen van een echt kwalitatieve yoga mat. Veel mensen stellen dat de echte Yogi’s vroeger toch ook niet de beschikking hadden over een matje om yoga op te beoefenen. Dat is natuurlijk correct. Zij kozen er echter voor om yoga te beoefenen op een zachte ondergrond zoals bijvoorbeeld gras. Dit zorgde ervoor dat men op zich niet echt nood had aan een mat. Tegenwoordig is dat wel even anders. Het merendeel van de mensen beoefent yoga tegenwoordig dan ook op een veel hardere ondergrond zoals bijvoorbeeld de vloer in de woonkamer. Het spreekt voor zich dat in dat geval de nood aan een kwalitatieve, zachte yoga mat een behoorlijk stuk groter is.

Een eigen yoga mat hebben is hygiënisch

Niet alleen wanneer je thuis yoga beoefent, maar ook wanneer je dat op locatie doet is het altijd aangeraden om over een eigen yoga mat te beschikken. Tijdens het beoefenen van yoga is het namelijk zo dat mensen huidcellen verliezen. Of ze dit nu willen of niet, het is niet tegen te houden. Het verliezen van de huidcellen gebeurt door de wrijving die ontstaat met de mat. De beschikking hebben over je eigen mat zal je dan ook met absolute zekerheid een goed en hygiënischer gevoel geven.

Belangrijke aandachtspunten bij een yoga mat bestellen

Goed, ben je ondertussen overtuigd van het belang dat is verbonden aan een yoga mat? Laat ons dan maar gelijk even kijken naar de belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een yoga mat. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld rekening willen houden met de dikte van de mat. De gemiddelde dikte bij yoga matten is gelegen tussen de 4 en 6 mm. Wat voor jou de prettigste dikte is, is afhankelijk van de manier waarop je de mat gaat gebruiken en moet je dan ook een beetje voor jezelf bepalen.

Bovenstaande brengt ons bij de lengte waar de mat over kan beschikken. Op dit vlak zal je kunnen vaststellen dat het aanbod met keuzemogelijkheden eerder beperkt is. Concreet betekent dit dat het merendeel van de yoga matten over een lengte beschikken van 1,80 meter gecombineerd met een breedte van 60 centimeter. Voor langere mensen zijn er op de markt ook matten verkrijgbaar die een lengte hebben van 2 meter. Tot slot moet je er nog rekening mee houden dat yoga matten in de praktijk altijd over een goede grip moeten beschikken. Omwille van deze reden kan het geen kwaad om even de grip in bijvoorbeeld een fysieke winkel te gaan “voelen”. Zonder een degelijke grip zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat je yoga mat eigenlijk niet zoveel waarde heeft.

Kijk bij Yoga Pilatesshop voor een ruim aanbod aan yoga matten.